EU-kommissionen godkänner investeringsstöd för överflyttning av gods till järnväg och sjöfart

EU-kommissionen har godkänt ett investeringsstöd på 199 miljoner kronor för att främja överflyttning av gods till järnväg och sjöfart. Syftet är att öka andelen godstransporter med lägre klimatpåverkan och bidra till en mer hållbar transportsektor.

Godstransportsystemets effektivitet behöver öka och transportsektorns klimatpåverkan minska. Investeringsstödet gör det lättare att räkna hem investeringar för att exempelvis öka kapaciteten och effektivisera omlastningen vid hamnar och terminaler där gods flyttas mellan trafikslag, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Stödet är tillgängligt för järnvägsföretag och företag inom intermodal transport, och kan utbetalas fram till 31 december 2025. Initiativet är ett viktigt steg mot att minska transportsektorns klimatpåverkan och öka effektiviteten i godstransportsystemet.

“Det är glädjande att regeringen justerar ‘Ecobonusen’ för att underlätta omlastning mellan olika trafikslag. Det kan stärka Sveriges konkurrenskraft genom ett effektivare transportsystem. Min uppmaning nu är att alla intressenter som har bra projekt är snabba med att söka så att de medel som finns avsatta redan 2025 kommer till nytta,” säger Anders Hermansson, vd Svensk Sjöfart.