Svensk Sjöfart kommenterar regeringens proposition

Idag, torsdag den 3 oktober, höll infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) en pressträff tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson (M) samt Thomas Morell, vice ordförande i trafikutskottet (SD) och Helena Gellerman, ledamot i trafikutskottet (L). På pressträffen presenterades infrastrukturpropositionen.

Svensk Sjöfart har granskat regeringens proposition och ökade medel till infrastrukturområdet är naturligtvis positivt, likaledes är det helhetsperspektiv på transportsystemet som förs fram i propositionen. I propositionen konstaterar regeringen att ”Alla trafikslag är viktiga och behöver fungera både i sig själva och tillsammans. Genom att förbättra tillgängligheten och pålitligheten i transportsystemet förbättras pendlingsmöjligheter, godsflödet effektiviseras och en bättre vardag för människor och företag i hela landet skapas.”

Det är också välkommet att regeringen återigen tydliggör att isbrytare är en investering som omfattas av finansieringen inom den ekonomiska ramen för utveckling av transportsystemet. Att det saknas besked avseende specifika satsningar på isbrytning, vilket är en kritisk komponent för att säkerställa sjöfartens kontinuitet under vintermånaderna. Vi förväntar oss att regeringen instruerar Trafikverket att inkludera isbrytning i den fortsatta planeringen.

Trots dessa brister ser vi positivt på de ökade medel som avsätts för infrastrukturen. De anser att sjöfarten har en stor roll att fylla och att de exempel som gavs i propositionen visar att det tydligt är en prioritet.

– Det är välkommet med ökade medel men vi hoppas på en mer omfattande och inkluderande plan framöver, säger Anders Hermansson, vd Svensk Sjöfart.