Europeisk sjöfart – en geopolitisk tillgång för Europa
Inför European Shipping Summit i Bryssel 19-20 mars publiceras idag en Deloitte-studie om EU:s sjöfartskonkurrenskraft samt en CE Delft-studie om det ekonomiska värdet av europeisk sjöfart. Studierna är beställd av Svensk Sjöfarts europeiska branschorganisation ECSA och de konstaterar att:
🔹 Europeisk sjöfart är en geopolitisk tillgång för Europa som transporterar de varor, livsmedel och den energi vi behöver.
🔹 Den europeiska handelsflottan utgör 35 % av den globala flottan och är en ledande kraft i de globala försörjningskedjorna.
🔹 Europeisk sjöfart kontrollerar 30 % av världens bulkfartyg, 44 % av containerfartygen, 35 % av tankfartygen och 33 % av LNG-fartygen.
Studien betonar att sjöfarten i EU möter allt hårdare internationell konkurrens. Den europeiska flottan fortsätter att växa, men andra flottor expanderar i snabbare takt. I takt med att den geopolitiska osäkerheten ökar bör europeisk sjöfart ses som en avgörande strategisk tillgång och flera åtgärder bör vidtas, såsom att minska investeringsgapet för ren teknik och bränslen, minska den administrativa bördan och säkerställa att EU:s regler är i linje med internationella bestämmelser.
Studien konstaterar att EU:s nuvarande regelverk och skattesystem främjar en konkurrenskraftig europeisk sjöfartssektor. Här har vi dock en hemläxa att göra i Sverige, konstaterar Svensk Sjöfarts näringspolitiska expert Camilla Åberg Linder i en kommentar till studien:
– Dessvärre har vi i Sverige inte utnyttjat de möjligheter som EUs regelverk medger för att skapa lika konkurrenskraftiga villkor för svensk sjöfart som i övriga EU-länder. Det är olyckligt och något vi måste komma till rätta med, annars halkar Sverige efter. Framför allt är handlar det om utformningen av tonnageskatten som brådskande behöver ses över och förbättras.
Studien från Deloitte finns sammanfattad här och studien från CE Delft finns här.