Global överenskommelse om sjöfartens klimatstyrning – IMO tar steg mot nettonoll
Svensk Sjöfart välkomnar att FNs sjöfartsorganisation IMO idag röstat ja till ett historiskt förslag som ska minska den globala sjöfartens växthusgasutsläpp. Beslutet innebär att en kombinerad bränsle- och ekonomisk mekanism nu går vidare i processen för antagande hösten 2025, med planerat ikraftträdande 2027/2028.
Mekanismen ställer krav på att växthusgasintensiteten i fartygsbränsle ska minska successivt från 2028, alternativt att utsläpp kompenseras ekonomiskt. För fartyg som inte når utsläppskraven väntar en kompensationsplikt som kan generera upp till 30 miljarder USD årligen till en klimatfond under IMO.
Trots starka geopolitiska spänningar – där USA valde att inte delta i mötet – klubbades beslutet igenom med stöd från en majoritet av medlemsländerna. Vissa länder ansåg förslaget för långtgående, andra för svagt och 20 stater reserverade sig.
Den ekonomiska mekanismen innehåller ett incitamentssystem där fartyg som överträffar utsläppskraven kan sälja eller spara överskottsenheter, medan andra måste köpa utsläppsenheter. Intäkterna ska finansiera klimatåtgärder, gröna bränslen och stöd till utvecklingsländer.
– Äntligen får vi ett globalt pris på växthusgaser, vilket är helt avgörande i övergången från fossila till hållbara bränslen. Svensk Sjöfart välkomnar beslutet även om mycket arbete med detaljerna kvarstår. Men signalen är tydlig, sjöfarten ska på global basis nå klimatmålet om noll utsläpp av växthusgaser 2050, säger Fredrik Larsson, klimatpolitisk expert på Svensk Sjöfart.
Dagens beslut innebär att sjöfarten blir den första sektorn med ett globalt gemensamt pris på utsläpp. Samtidigt återstår viktiga förhandlingar innan det slutliga antagandet, och där förbättringar krävs för att undvika ett fragmenterat genomförande.