Havssamtalet - en politikpodd av Svensk Sjöfart





”Ibland känns det som att sjöfart behandlas som städning, man märker det först när någon slutar städa. Det skulle bli tomt på bara några dagar om fartygen stannade.” Detta svarar Mats Löfström bland annat på frågan om varför han engagerar sig i sjöfartsfrågor. Mats Löfström är riksdagsledamot i den finska riksdagen och dessutom Ålands representant i den finska riksdagen. Han är mycket engagerad i sjöfartsfrågor och har flera goda idéer för hur sjöfartens konkurrenskraft kan stärkas ytterligare. I avsnittet berättar Mats bland annat om hur Finland hanterat sjöfarten under coronapandemin, den för både Finland och Sverige viktiga isbrytningen och såklart frågan om farledsavgifter. Lyssna och ta del av Mats stora kunskap om sjöfart!


”Sverige är ett land som är byggt på sjöfart”. Detta och mycket mer säger Joar Forsell i det senaste avsnittet av Havssamtalet. I avsnittet pratar vi bland annat om hur näringspolitik och sjöfart hänger ihop, om klimatet är vår tids största hot mot frihet och hur rätt politik hjälpa till att skapa en väl fungerande sjöfart. Dessutom pratar vi om kopplingen mellan besöksnäringen och sjöfart. Ett vanligt år transporterar sjöfarten 30 miljoner passagerare till och från Sverige och det är inte för inte som Joar därför säger att det är en prioriterade fråga att få igång resandet igen. På kommande är också regelverket EU Taxonomy, som kan få mycket tuffa konsekvenser för Sveriges näringsliv, en fråga som Joar är mycket insatt i.


I senaste avsnittet av Havssamtalet har vi pratat med europaparlamentarikern Jakop Dalunde (MP). Han kommer inte bara vara med och förhandla om EU ETS (EU:s utsläppshandel) utan har också varit med och förhandlat EU:s forsknings- och innovationsbudget – dessutom har han hunnit med att segla över Atlanten. Jakop lär oss mer om bland annat EU ETS och EU:s kommande paket ”Fit for 55” som släpps den 14 juli och som kommer få stor påverkan på bland annat sjöfarten. Men också om hur sjöfartens val av framdrivningsmedel påverkar områden som fred och konflikt. Han höjer också ett varningens finger att det finns en risk att företag blir fast med ”stranded assets” om man använder för mycket övergångslösningar.


Regionalpolitik och sjöfart – hur hänger det ihop? I det sjunde avsnittet av Havssamtalet pratar vi med Michaela Haga, trafikpolitisk talesperson för Centerpartiet i Stockholmsregionen, ordförande för sjötrafikutskottet och gruppledare i Trafiknämnden. Lär dig mer om klimatsmarta transporter, kollektivtrafik på vatten och om nya testbäddar som är på gång.


Hur ska man locka fler till sjöfarten? Vad krävs för ökad inlandssjöfart? Hur påverkar farledsavgifter sjöfarten? Detta och mycket mer diskuteras i det sjätte avsnittet av Havssamtalet som besöks av Jimmy Ståhl, Sverigedemokraternas sjöfartspolitiska talesperson. Jimmy Ståhl har tidigare arbetat i Göteborgs Hamn och berättar dessutom hur livet i hamnen skiljer sig från livet som riksdagspolitiker.


Dags för det femte avsnittet av Havssamtalet där Maria Stockhaus, Moderaternas trafikpolitiska talesperson, gästar! Såklart blir det en hel del om isbrytarfrågan och de senaste ryktena i frågan, men också om hur man kan få fler svenskflaggade fartyg och farledsavgifter. I det femte avsnittet får du även svar på frågan hur sjöfarten kan bli mer synlig, vad man ska hålla utkik för i framtiden, hur man kan skapa effektivitet i hela transportsystemet och vad det givna svaret blir på en fråga från Ulf Kristersson.


Miljö och klimat i fokus! Men också varför är sjöfarten intressant för någon som lever i inlandet? Vad för incitament behövs för överflyttning? Vad är miljözoner i hamnar? Hur kan politiker bidra till sjöfartens kompetensförsörjning. Om detta och mycket mer handlar Havssamtalet fjärde avsnitt om.


Nu blir det skattefrågor för nästan hela slanten! Men också om hur det är att bedriva politik i coronatider, vad sjöfarten ska göras för att få sin röst hörd och dessutom en mycket viktig fråga från Annika Kristensson, en av ägarna till tankrederiet Tärntank, om det nordiska skatteavtalet. Detta och mycket mer får du i avsnitt 3 av Havssamtalet – en politikpodd av Svensk Sjöfart som gästas av Hampus Hagman (KD), ledamot i Skatteutskottet.


Hur blir man sjöfartspolitisk talesperson? Hur hänger näringslivets villkor och sjöfart ihop? Vilka länder bör Sverige ta efter? Om detta och mycket kan du lyssna på i Svensk Sjöfarts nya podd ”Havssamtalet” – en politikpodd som tar tempen på våra riksdagspolitiker. I det andra avsnittet gästar Johan Büser, Socialdemokraternas sjöfartspolitiska talesperson.


Hur hett är sjöfarten i riksdagen? Vad är viktigast för att få ekonomi i klimatåtgärder? Vad händer med vattenskotrarna? Vilken myndighet kommer få bakläxa? Om detta och mycket mer pratar vi om i Svensk Sjöfarts nya podd ”Havssamtalet” – en politikpodd som tar tempen på våra riksdagspolitiker. I det första avsnittet får vi möta Jens Holm, ordförande för trafikutskottet.